
Police National Headquarters 
180 Molesworth Street. PO Box 3017, Wellington 6140, New Zealand. 
Telephone: 04 474 9499. Fax: 04 498 7400. www.police.govt.nz 

28 March 2023 

IR-01-23-6597 

Anton Devcich 
fyi-request-22004-6906d2ef@requests.fyi.org.nz 

Dear Anton 

I refer to your Official Information Act 1982 (OIA) request dated 5 March 2023 in which 
you requested: 

I want to know police s.o.p on any discretion regarding a disqualified driver ie: a 
disq driver is pulled over in a deregistered vehicle, is the officer required to 
impound the vehicle and charge the driver, or can they let them go without penalty 
at their own discretion? 

An enforcement officer is required to impound the vehicle for 28 days. Section 96(1) of the
Land Transport Act 1998 states: 

An enforcement officer must seize and impound, or seize and authorise the 
impoundment of, a motor vehicle for 28 days if the officer believes on reasonable 
grounds that a person drove the vehicle on a road while— 
(a) the person was disqualified.

I trust this information is satisfactory in answering your request. 

Yours sincerely 

Superintendent Steve Greally 
Director: National Road Policing Centre 
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