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30 January 2015

Ms Leigh Barber
mailto:fyi-request-2338-66ffec76@requests.fyi.org.nz

Dear Ms Barber

Official Information Act Request

Thank you for your request of 11 December 2014, asking for the following information under
the Official Information Act 1982:

Section 65 2 (I) (ii) of the 1982 act has regard to WERC to dependants. There seems to be two
levels of dependency; a spouse is considered either totally or partially dependant. How is the
level of either total or partial dependency determined? What steps does a claims handler take
to make this determination?

Please find enclosed an extract from ACC’s 1990 Claims Manual, which gave guidance to
staff on how to implement the provisions of the Acts in force at the time; including the 1982
AC Act in which you make reference to.

ACC is happy to answer your questions

If you have any questions about the information provided, ACC will be happy to work with
you to resolve these. Please address any concems by emailing
GovernmentServices@acc.co.nz or in writing to Government Services, PO Box 242,
Wellington 6140.

You may also make a complaint to the Office of the Ombudsman. You can call them on 0800
802 602, 9am to 5pm weekdays, or write to:

The Office of the Ombudsman
PO Box 10 152
WELLINGTON 6143

Yours sincerely

Government Services

CC Corporate Othice / Justice Contre, 13 Aitken Street, ngton 6140 / PO Bax 242, Wellington 6140/ New Zealand

1({c4) 818 7400 fwiiw.aic.coinz
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5.0 DEPENDENCY

The word "dependant" is defined in s.2 and is used in two senses:

(1) It signifies a person whom the deceased had a legal duty to support

in whole or in part, i.e., a dependant as of right, whether or not

actual support was being provided.

(ii) It also signifies a person whom the deceased had a moral duty to

support and who was actually being supported by the deceased, i85 a

dependant in actual fact.

The claims handler is to establish whether (i) or (ii) applies at the time
that dependency has to be determined, and then consider whether each depen-

dant has entitlement under the provisions of the Act (see 1.0).

In the context of the Act, dependency means reliance upcn another for main-
tenance and support in a financial sense - either in money or money's worth,
The deceased must have had a legal duty to provide support, or, in the
absence of a legal duty (i.e. have a moral duty) must have provided regular
support by actually providing or, alternatively, bearing the costs or expen-
ses of the dependant's food, clothing, shelter, custodial care, educational
needs and other matters necessary for everyday needs. Thus, in fatal
claims, a dependant is one who depended or relied upon, or looked to or was
entitled to look to the deceased for necessary maintenance and support.

(See Appeal Division 114/84 re Durney).

The financial support given (other than the requirement of a maintenance
agreement or court order) must have been provided on a regular basis. The

giving of an occasional gift does not denote financial support for depen

dency purposes.

Payment of ERC under s.65 is based on dependency related to earnings of the
deceased (refer 6.0). Assessment of lump sums under s.82, on the other
hand, is based on financial dependency which includes dependency on any form

of income and is not restricted to earnings within the definitions detailed

in s.52 (refer 10.0).

In the absence of proof to the contrary, s.85 provides that:
- A female spouse (as defined in s.65) is presumed to be totally

dependent on the male spouse; and



= Any child under the age of 16 years living in the household is presumed

to be totally dependent on each of its parents,
It should be noted that "proof" is necessary to displace the statutory pre-
sumptions. The burden of proof is higher than that normally applicable to

claims. {(Refer Part 3 : PIBA).

In all other cases the degree or extent of dependency is a question of fact

to be decided on the circumstances of each individual case,

Generally, dependency must exist immediately before the dates of accident.

However, in respect of a spouse (see 5.1) who becomes dependent upon the
deceased after the accident but before the date of death the Corporation has
a discretion to treat that spouse as being dependent as at the time of the
accident -~ s.65(3). Note also that a child of the deceased born after the

death is to be treated as a dependant subject to satisfactory evidence of

paternity.

There are three main categories of dependants: spouses; children; and other
dependants. The Act sections relating to fatal claims may apply to one
category but not to others, therefore care must be taken to ensure that each
dependant has been properly classified. The categories of dependants and
the methods of establishing the degrees of dependency are described in the
following paragraphs. Refer 6.0 for calculation of entitlement to ERC, and

10.0 for entitlement to lump sums.

LI | Spouses

A spouse is defined in s.65(1) as either of a man or a woman who:

- are married to each other; or

- not being married to each other, have cohabited immediately pre-
ceding the date of death of the deceased person, and, in the
opinion of the Corporation, have entered into a relationship in the

nature of a marriage.

A dependent "spouse" may therefore be the de jure widow or widower or a
partner in a de facto relationship. The Corporation will accept the
"de facto" spouse as satisfying the requirements of s.65(1)(b) where
the spouse and the deceased have cohabited immediately preceding the

date of death of the deceased person:



- for a period of not less than 2 years; or
- for a period of one year where there is a child born of whom they

are the natural parents and financial support is established.

In all other cases, a de facto spouse must prove as a matter of fact

that he or she had entered into a relétionship in the nature of a

marriage. There must be corroborative evidence to substantiate the de

facto relationship, in addition to the survivor's statement. The

following additional information may be relevant when considering the

existence of such a relationship:

- pre-death statements to friends, relatives and business colleagues
of the existence and permanence of the relationship;

- the duration of the relationship;

- the wording used in a will made by the deceased in favour of the
survivor and/or the survivor in favour of the deceased;

- the survivor's adoption of the deceased's surname not only with the
deceased's knowledge but with the deceased's consent;

- the naming of the survivor as the deceased's next-of-kin for
employment purposes;

— concrete evidence of an intention to marry, €.g., a pre-marriage
contract;

- joint ownership of assets;

= Joint responsibility for financial commitments;

- dealings with the Department of Social Welfare in which the survivor
and/or the deceased have described themselves as being involved in
a de facto relationship. If the de facto relationship has been
denied by either party in their dealings with Social Welfare a
presumption of dependency is unlikely.

Note: 1If a claimant fails to satisfy the Corporation as to the

existence of a de facto relationship, any dependency must be

considered under s.65(2)(c).

In determining the degree of dependency of a spouse under $.65(2)(a) (1)

and (ii) the following rules should be applied.



5.1.1

De Jure and De Facto Spouse Living with the Deceased at the Date

of Death

The status of the spouse will initially be established for:

- a de jure spouse by completion of form C36 and receipt of a
marriage certificate copy;

- a de facto spouse by completion of form C36, a statutory
declaration(s) and such other evidence as may be considered

relevant.
When the status of the surviving spouse is established on either

a de jure or de facto basis the degree of dependency on the

deceased's earnings is considered.

Female surviving spouse:

Claims handling experience has shown that income up to $10,400
p.a. ($200 p.w.) does not rebut the presumption of total depen-
dency under s.85(1). Therefore the female spouse will be
regarded as totally dependent provided that her income did not
exceed this figure. Income exceeding that figure does not of
itself lead to a presumption of partial or no dependency but the
degree of dependency then becomes a matter of fact. (Refer

P.S. 5.1.)

Male surviving spouse:

There is no presumption of dependency in favour of the male
spouse under 8.85. Therefore, dependency will be determined on

the facts of each case. (Refer P.S. 5.1.)



S5l.2

Separated de Jure Spouse

This category refers to a spouse who was legally married to, but

not living with the deceased, at the time of the accident.

Status of the spouse is determined by reference to form C36, the
marriage certificate, advice from the Department of Social
Welfare, copies of any maintenance order or agreement and any
evidence of payments (whether as a result of a maintenance order
or agreement, or oilierwi--) mila in respect of the separated de
jure spouse by the deceased on a regular basis. (Often payments

made are not split up into entitlements for each person - see

5.2.2, 3rd para).

The fact of separation will generally displace the presumption
of total dependency in favour of the female spouse under S.85.
Accordingly, the dependency of both male and female separated
spouses must be considered on the facts of each case. Any
dependency in this category, if established, will generally be

partial. (Refer P.S. 5.2.)

If a maintenance agreement or Court Order was in force immedi-
ately prior to the date of death that required the deceased to
pay maintenance in respect of the separated de jure spouse, the
spouse's level of dependency is to be assessed at the amount of
the maintenance payment, regardless of whether regular payments
were being made or not, but only to the level of ERC assessed.
This includes those cases where the spouse was receiving the
domestic purposes benefit and the deceased was required to pay

the maintenance to the Department of Social Welfare.

(Note: Payment of maintenance to the Department of Social

Welfare under the Liable Parents Contribution Scheme relates to

dependent children only. Refer 5.2.2.)
Actual support provided directly to the separated de jure spouse
on a regular basis will also establish dependency. Note that

this may be in addition to the formal maintenance payment.

Note: Watch for class funds and relative needs - refer 7.0.



5.1.3 Separated de Facto Spouse

Note: A separated de facto spouse does not meet the criteria
defining "spouse' under s.65(1)(b) and, therefore, has to be
considered under s.65(2)(c), i.e., "other dependant". (See

5.3.)

5.2 Children of the Deceased

This class of dependant includes:

- a child born in wedlock to the deceased, or

- a child legally adopted by the deceased, or

= a child born out of wedlock to the deceased (subject to admission
or proof of paternity/maternity), or

- a posthumous child of the deceased (subject to proof of paternity).

Status as a child of the deceased is determined by reference to form
C36, birth certificates, information from the Department of Social
Welfare about children who are in Social Welfare care (either as wards
of the State or under the Liable Parents Scheme) and details of
payments actually made by the deceased to or for the child (where

relevant). (Refer Appendix I.)

Section 85 provides that it shall be presumed in the absence of proof
to the contrary that any child under the age of 16 years living in the

household of both its parents is totally dependent on each of.its

parents.

5.2.1 Child Living in the Deceased's Household

As an administrative guide total dependency will exist if the
child was living with the deceased parent as part of his/her
family where:
~ the child is under 16
- and has no separate income; or
- has a separate income but that income is not being used by
the child for his or her own maintenance and support in
whole or part; or
= the child is over 16
= and a Family Benefit is being paid (or would be paid if
applied for) in respect of the child, and the child has no

separate income, e.g., a child at secondary school; or



- has separate income but that income is not being used for
the child's maintenance and support in whole or part, e.g.,
a university student who received a bursary and also worked
during university holidays would substantially use his or
her earnings for study purposes rather than day to day

living expenses.

A child (either under or over the age of 16) living in the
deceased's household who was in full time work and earned an
income in excess of the "Minimum Adult Wage" would not normally
be totally dependent. (Refer to Part 17 : Standard Informationm,
page 41, for details of the "Minimum Adult Wage'). A child over
the age of 16 who is not working or studying is eligible for the
Unemployment Benefit and would not normally be totally depen- '

dent.

Earnings or income which are considerable but still below the
Minimum Adult Wage would warrant consideration of partial depen-
dency according to the amount of those earnings or income and
the purpose for which the earnings or income was used, e.g., a
child who earns half the Minimum Adult Wage and spends this
income on clothes, a car and all leisure and sporting activities
would be partially dependent but the child who earns the same
amount and spends his or her own income on study expenses would

be totally dependent.

The extent of dependency always relates to the actual financial
support being provided by the deceased person (refer 5.0). 1In
many cases it may be difficult to establish the monetary equiva-
lent of the support that the deceased actually provided, e.g.,
the child paid $35 per week for board and lodging but, as this
did not cover all the costs of food, power and accommodation,
the deceased met the difference. As a guide, the claims handler
should estimate the amount that the child would need to support
him/herself away from home (i.e., the cost of board or rent,
food, power, clothing and transport) and calculate the propor-

tion of this amount that the deceased provided (refer P.S. 5.3).



