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Ref: JM 

 

11 April 2016 

 

 

Dear Fraser 

 

RE: LOCAL GOVERNMENT OFFICIAL INFORMATION AND MEETINGS ACT 1987 REQUEST 

 

This letter is to acknowledge receipt of your request for information received on Thursday 7 April 

2016. Day one is Friday 8 April 2016, the first working day following the date of receipt. 

 

Under section 13 of the Local Government Official Information and Meetings Act 1987, Council 

has 20 working days to decide whether to release the information or not, although the Council 

aims to make a decision in less than 20 working days. For more information on section 13, 

please refer to the second page of this letter.  

 

If the decision is to release the requested information to you, Council’s aim is to supply it by 

Monday 6 May 2016. To keep the Mayor and Councillors informed, a brief summary of your 

request will be published as part of the quarterly Audit and Finance Committee agenda. 

 

Andrea Hilton, City Solicitor, is overseeing your enquiry. 

 

Yours faithfully 

 

 
 

Jacqui McKelvey 

Administration Officer 

 

mailto:xxxxx@xxxx.xxxx.xx


 

13 Decisions on requests 

Legislation:  Local Government Official Information and Meetings Act 1987 

  

(1) Subject to this Act, the local authority to which a request is made in accordance with section 10 

of this Act, or is transferred in accordance with section 12 of this Act or section 14 of the Official 

Information Act 1982, shall, as soon as reasonably practicable, and in no case later than 20 

working days after the day on which the request is received by that local authority,—  

(a)  Decide whether the request is to be granted and, if it is to be granted, in what manner 

and for what charge (if any); and 

 

(b)  Give or post to the person who made the request notice of the decision on the 

request. 

 

[(1A) Subject to section 23 of this Act, every local authority (including a local authority whose activities 

are funded in whole or in part by another person) may charge for the supply of official information 

under this Act.] 

 

(2) Any charge for the supply of official information under this Act shall not exceed the prescribed 

amount. 

 

(3) Where no such amount is prescribed, any charge fixed shall be reasonable, and regard may be 

had to the cost of the labour and materials involved in making the information available and to 

any costs incurred pursuant to a request of the applicant to make the information available 

urgently. 

 

(4) The local authority may require that the whole or part of any charge be paid in advance. 

 

(5) Where a request in accordance with section 10 of this Act is made or transferred to a local 

authority, the decision on that request shall be made by the [chief executive] of that local 

authority or an officer or employee of that local authority authorised by that [chief executive] 

unless that request is transferred in accordance with section 12 of this Act to another local 

authority or to a Department, Minister of the Crown, or organisation. 

 

(6) Nothing in subsection (5) of this section prevents the [chief executive] of a local authority or any 

officer or employee of a local authority from consulting a local authority or any other person in 

relation to the decision that the [chief executive] or officer or employee proposes to make on any 

request made to the local authority in accordance with section 10 of this Act or transferred to the 

local authority in accordance with section 12 of this Act or section 14 of the Official Information 

Act 1982. 

 

[(7) If a request (the original request) is amended or clarified after the date on which it is received, 

the local authority that receives the request may treat the amended or clarified request as a new 

request that, for the purposes of subsection (1), replaces the original request.] 

 

[(8) However, subsection (7) does not apply if—  

(a)  the original request is amended or clarified because the local authority sought an 

amendment to, or a clarification of, the request; and 

 

(b)  the local authority did not seek that amendment or clarification within 7 working days 

after receiving the original request.] 

 

 


